9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. W świetlicy szkolnej obchodziliśmy go w środę 5 lutego. Uczniowie zapoznali się z historią pizzy. Dowiedzieli się, że pierwowzorem był okrągły, płaski chlebek wypiekany w starożytnym Egipcie. Następnie zawędrował on do Grecji, jako placek posmarowany oliwą z dodatkiem czosnku i ziół. Najbardziej znaczącą datą w historii jest jednak rok 1899, kiedy królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej odwiedziła najbardziej znanego neapolitańskiego „pizzermana” Rafała Esposito. Od tego wydarzenia pizza w wersji, którą znamy zaczęła podbijać świat. Po zdobyciu wiedzy teoretycznej, przeszliśmy do praktyki…. dzieci zamieniły się we włoskich kucharzy i własnoręcznie wykonały ten przysmak. Rozłożyły ciasto na blachy, posmarowały sosem pomidorowym oraz obficie posypały serem cheddarem i mozzarelą. Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do pieca, a jej zapach rozchodził się po całej szkole. Po upieczeniu chętni wzorem starożytnych dodali jeszcze rukolę. Najwspanialszym momentem obchodów Dnia Pizzy była oczywiście jej degustacja. Wszystkim smakowała!!!
Bardzo dziękujemy naszym Panom kucharkom za pomoc i umożliwienie nam upieczenia tego specjału.
Nauczyciele świetlicy: M. Juszczuk, A. Kapuścińska, J. Perdian
Gdynia jest najlepszym interesem, jaki kiedykolwiek Polska mogła zrobić...
81-571 Gdynia
ul. Chwaszczyńska 26