Jadłospis Przedszkole Nr 57
12.05.25 poniedziałek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem 40g, szynka z drobiu 30g, serek puszysty z ziołami 20g, sałata lodowa, ogórek św, pomidor, kakao z mlekiem, herbata 150ml (1,2)
II Śniadanie: Ogórek św, pestki słonecznika
Obiad: Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami i koperkiem 200ml (żeberka wieprzowe por, seler, pietruszka korzeń, kuch linia szkolna, ziel ang, kapusta biała, ziemniaki,czosnek, koper ogrodowy), ryż paraboliczny z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem naturalnym z miodem 150g, kompot owocowy 150ml (1,2,3,4)
Podwieczorek: Budyń śmietankowy na mleku z truskawkami 150ml (2)
13.05.25 wtorek
I Śniadanie: Zupa mleczna płatki miodowe, pieczywo mieszane z masłem 40g, ser żółty 30g masło orzechowe 20g, sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek św, herbata. (1,2)
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa z groszku zielonego z ziemniakami i pietr ziel 200ml (tuszka kurczaka, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, kuch linia szkolna ziel angielskie, lubczyk, groszek zielony, ziemniaki), sznycel z indyka w sosie koperkowym 60g, kasza pęczak na sypko 150g, surówka z buraczków i jabłka 60g, lemoniada 150ml (1,2,3,4,)
Podwieczorek : Bułka maślana z masłem i powidłami śliwkowymi, herbata owocowa (1,2,3)
14.05.25 środa
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem 40g, szynka gotowana 30g, twaróg ze szczypiorkiem (wyrób własny), sałata lodowa, ogórek św, papryka czerwona, kawa „inka” z mlekiem, herbata 150ml (1,2)
II Śniadanie: Kalarepka
Obiad:Zupa krem z kalafiora i ziel pietr 200ml (kurczak tuszka marchew, por, seler, pietruszka korzeń, kuch linia szkolna, kalafior różyczki, ziemniaki, ziele ang, czosnek, lubczyk), makaron spaghetti z mięsem i sosem bolońskim posypany żółtym serem 150g, kompot owocowy 150ml (1,4,2,)
Podwieczorek : Galaretka owocowa z bitą śmietaną 100g
15.05.25 czwartek
I Śniadanie: Zupa mleczna kasza manna 200ml, pieczywo mieszane z masłem 40g,dżem owocowy 100% 20g, ser żółty 30g, sałata lodowa, ogórek św, pomidor, herbata 150ml (1,2,3)
II Śniadanie: Banan
Obiad: Rosolnik z kaszą jaglaną i pietr ziel 200ml (tuszka kurczaka, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, kuch linia szkolna, ziele angielskie,lubczyk, kasza jaglana), podudzie z kurczaka trybowane, pieczone w przyprawach ziołowych 60g, ziemniaki z wody 150g, sałatka pomidorowa ze szczypiorkiem i śmietaną zakwaszaną 60g napój pomarańczowy 150ml, (1,2,4)
Podwieczorek Andruty przekładane marmoladą, herbata owocowa 150ml
16.05.25 piątek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem 40g, polędwica sopocka 30g, pasta serowa ze szczypiorkiem (wyrób własny) 50g, sałata lodowa, ogórek św, pomidor, kakao na mleku, herbata 150ml (1,2,3)
II Śniadanie: Marchewka, pestki dyni
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem i ziel pietr 200ml (kurczak tuszka por, seler, pietruszka korzeń, kuch linia szkolna, ogórki kiszone, ryż biały czosnek, śmietana 18%),kotlet z dorsza 60g, ziemniaki z wody 100g, sałata masłowa ze szczypiorkiem i śmietaną 60g, kompot owocowy 150ml (1,2,3,4,5)
Podwieczorek: Maślanka owocowa, wafle ryżowe (2)
W przypadku braku dostępnego produktu jadłospis może ulec zmianom. (zakupy robione są na bieżąco, lub zamawiane dzień wcześniej
Informacja o alergenach:
1. zboża i produkty pochodne,
2.mleko
3.jaja i produkty pochodne,
4.seler i produkty pochodne
5.ryby i produkty pochodne
6.skorupiaki i produkty pochodne,
7.mięczaki
8.gorczyca i produkty pochodne
9.nasiona sezamu i produkty pochodne
10.dwutlenek siarki,
11.łubin
Sporządziła:
intendentka Ewa Idźkowiak
Gdynia jest najlepszym interesem, jaki kiedykolwiek Polska mogła zrobić...
81-571 Gdynia
ul. Chwaszczyńska 26