W minionym tygodniu rozmawialiśmy o warzywach w ogrodzie. Dowiedzieliśmy się, gdzie rosną warzywa, jakie witaminy i minerały posiadają warzywa i wspólnie doszliśmy do wniosku, że warzywa są źródłem zdrowia i dostarczają nam wielu wartości odżywczych. Poznaliśmy również sposoby wykorzystania warzyw podczas posiłków - wiemy, że można je jeść zarówno na surowo, jak rownież poddać obróbce termicznej. Bawiliśmy się warzywami, klasyfikując je kolorami i grupami, przeliczaliśmy je i rozpoznawaliśmy po kształcie, nazywając je poprawnie.
Wszyscy wiemy również, że z warzyw można przygotować pyszne surówki, sałatki, soki warzywne, a także dodać je do zupy czy sosów. My z pomocą naszej Pani wykonaliśmy w przedszkolu sok marchewkowo-jabłkowy, przynosząc do przedszkola marchewki i jabłka. Przy okazji tworzenia soku dowiedzieliśmy się, czym jest sokowirówka i do czego służy oraz otrzymaliśmy instrukcję używania maszyny, by były bezpiecznie.
Nasz sok miał piękny kolor i wyszedł tak pyszny, że nie brakowało chętnych na dokładki. Wszystkie dzieci odważyły sie go posmakować i widać było, że im smakowało. Same witaminki!
Gdynia jest najlepszym interesem, jaki kiedykolwiek Polska mogła zrobić...
81-571 Gdynia
ul. Chwaszczyńska 26